woensdag 24 november 2010

Uitzetten per persoon of als groep? Wat het makkelijkst is

De IND kijkt naar asielzoekers die als groep komen uit dezelfde (beroerde) situatie als individuen en mensen die toevallig uit hetzelfde land komen, maar elkaar waarschijnlijk niet eens kennen, krijgen een groepsbehandeling. Net hoe het uitkomt. Hoe kunnen we vluchtelingen zoveel mogelijk ‘NEE’ verkopen?

Nederland mag Iraakse asielzoekers niet uitzetten, vindt het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. In een bericht op vreemdelingenblog zegt Vluchtelingenwerk dat Europa verordonneert ‘per persoon uit te zoeken of terugkeer veilig is’.

Afrisinia is een Ethiopisch jeugdcircus dat bestaat uit 16 jongeren die drie jaar geleden asiel aanvroegen in Nederland. De kern van hun individuele verhalen was bij allen hetzelfde: misbruik, slavernij en onderdrukking door het circusmanagement waar o.a. de minister van propaganda van het dictatoriale Ethiopische regiem deel van uitmaakt.

De IND weigerde naar de verbanden en overeenkomsten tussen de verhalen te kijken. Meerdere malen werd gezegd dat een asielaanvraag een individuele en persoonlijke kwestie is.... en het feit dat de jongeren elkaars verklaringen bevestigen was van nul en generlei belang voor de beoordeling.

Voor Iraakse asielzoekers, die los van elkaar hier strandden, geldt kennelijk het omgekeerde: zij worden als groep behandeld.

Hoe de wind waait, waait de ambtenaar van Neerlands uitzetorganisatie. Gelukkig hebben we Europa!

###

1 opmerking: