zondag 25 juli 2010

CO2 dogma




Is er sprake van klimaatverandering? Komt dat door CO2? En zo ja, kan de mens daar iets aan veranderen? Voor sommige mensen is het al teveel om deze vragen te stellen. Het antwoord staat namelijk als een paal boven water. Het luidt drie keer: Ja. Wie hieraan twijfelt, is verdacht. Degene die zegt dat CO2 geen probleem is, zouden de ‘gelovers’ het liefst op de brandstapel zetten, ware het niet dat brandstapels CO2 uitstoten.

Geloofsdogma’s hebben al vele oorlogen ontketend, slecht voor mens en milieu, vaak goed voor de portemonnee van enkelen. De CO2 religie is gevaarlijker dan het gas zelf. Emissie handel houdt grote economische machtsblokken in stand. Grootschalige opslag leidt ongetwijfeld tot nieuwe ecologische problemen.

In feite doet het er niet toe of CO2 uitstoot wel of geen door mensen veroorzaakt en op te lossen issue is. We moeten leren naar het geheel te kijken: mensen lijden honger en slaan elkaar de hersens in, fossiele brandstoffen raken op, kringlopen worden doorbroken. Door een transitie naar schone, hernieuwbare energie, decentraal opgewekt, kunnen we er allemaal beter van worden, mens en planeet (en ja, ook profit). Maar bovenal moeten we leren dat vragen altijd gesteld mogen worden. Niets staat buiten kijf.

In een open samenleving is ruimte voor dissent en spel. Dat houdt de mens flexibel en in staat om te gaan met veranderingen. Een stram lijf, star brein, vastgeklonken gewoonte, stijve regel, onbuigbaar gelijk is dodelijk voor alle vorm van leven. Leven is bewegen.


###

Geen opmerkingen:

Een reactie posten