donderdag 28 maart 2013

Wereld burgers vormen een Joint Effort Society


Reactie op een essay van 27.03.2013 in DeWereldMorgen.be van Ico Maly. Ico Maly pleit voor het primaat van de politiek en voor beter onderwijs. Dat laatste, daar zijn we, bij nonfiXe, het ongelofelijk mee eens: Wereldburgerschap en de toekomstige samenleving


Steeds duidelijker blijkt hoe verweven alle systemen in onze wereldwijde samenleving zijn. Economische, ecologische, sociale en psychologische crises volgen razendsnel elkaar op, lopen dooreen en lijken onstopbaar. Ingrijpen van bovenaf is zinloos. Want je weet niet wat het effect van zo’n maatregel is. Daarom pleiten wij voor het primaat van het individu en niet dat van de politiek.

De economie is ingebed in de ecologie. Schaarste aan grondstoffen en ja zelfs schone lucht luiden het Einde van de Competitie in. Aangezien, zoals Ico Maly beschrijft, competitie op korte termijn enkel nog verliezers oplevert.
De economie zal terug moeten keren naar haar eigen plaats: het managen van een huishouden, niet het zoveel mogelijk produceren en consumeren van goederen.
Een groeiende groep burgers wereldwijd (wereldburgers?) beseft dat. Deze mensen nemen verantwoordelijkheid en besluiten om te gaan samen werken. Ze verdrijven dictators. Ze richten banken op, bedrijven en scholen op coöperatieve basis. Zij zijn de avant-garde van de Joint Effort Society. Niet de politiek, maar het individu heeft het primaat. Vormen van directe democratie en permissive consent gaan het overnemen van de representatieve democratie die politici oplevert die handelen uit eigen belang of partij belang. De technologie is er klaar voor.
De coöperatieve gedachte brengt een andere instelling met zich mee dan de competitieve. Het samenwerkende individu is zich bewust van de wederkerigheid en in staat om te delen en accumulatief te leren. Dit individu kan zich verplaatsen in een ander en zal veel minder gauw geneigd zijn tot oorlog en uitbuiting. Zulke personen begrijpen hoe het algemeen belang verwoven is met eigen belang. Samenwerking op basis van gelijkwaardigheid is de meest rationele actie op dit moment in de geschiedenis.
Een en ander wordt uitgewerkt in Allemaal Winnen, regionale duurzame ontwikkeling, Bakker en Van Empel. En de opvolger die binnenkort uitkomt JES! Towards a Joint Effort Society, Van Empel en Sicking.
Afbeelding: Barend van Hoek, Victory for All, potlood op papier, 2012
###

Geen opmerkingen:

Een reactie posten