maandag 6 februari 2012

Vind ik leuk

De kinder champagne staat op tafel, gekoeld en wel. Tien kaarsjes in de taart, paars, oranje, geel, groen, knallende kleuren die vragen om ontstoken te worden. Het meisje dat geboren werd op de trouwdag van Willem Alexander en Maxima, komt vandaag haar verjaardag vieren met haar vriendjes, de honden.

Er zijn cadeautjes. Het belangrijkste is een dagboek met een slot. Alleen voor haar. Voor haar alleen. Niks online, niks timeline, geen dagboek voor allen, nee, privacy van de pen op papier. Ze schrijft meteen haar naam, heel netjes en voorzichtig, op de eerste pagina. We maken een foto, voor facebook natuurlijk. Niets doet het beter dan een plaatje met een kind. De 'vind-ik-leuk' reacties stromen binnen.

Buiten schaatsen en sleeën mensen over de parkvijver. Het is een late winter dit jaar, maar welkom te zien aan het enthousiasme waarmee Nederland massaal trendt op ijsvertier. Ieder publiceert op facebook plaatjes soortgelijk aan die vorig jaar en het jaar daarvoor ook al menig profiel sierden; winterwonderland in het bos, op de straat, langs de rivieren. De 'vind-ik-leuk' reacties stromen binnen.

Het net niet meer jarige meisje trekt haar muts ver over haar oren, ze gaat haar belofte aan de honden inlossen en laat zich voorttrekken over de glibberige stoep, op naar het park - waar kinderen en hun ouders voorzichtig de schaatsen uitproberen. Weer goed voor een prachtig kiekje: een hond die een slee aanvoert. Dat doet het goed. Vind ik leuk.

Een paar kilometer verderop beraamt Narcissus een politieke coup. Met een glas witte wijn in zijn linkerhand, sigaar rechts, springt hij opgewonden door zijn tot paleis omgedoopte rijtjeswoning. Sommigen verklaren hem voor gek en staan klaar met de dwangbuis. Anderen zeggen dat hij een crimineel is en hebben de boeien in de aanslag. Derden liften mee op zijn lef, waarmee hij al zingend de nationale pers haalt. Het is warm en rokerig in de keuken die het hart van de nieuwe democratie moet worden. Mensen met flessen wijn staan voor de deur te wachten om audiëntie te doen en zich te vermaken, terwijl de aanstormende koning der machtelozen glazen kapot slaat op de keukenvloer. Zijn communicatie kanaal: facebook. En zijn vrienden reageren: Vind ik leuk. Niemand die hem tegen zichzelf beschermt.

De nieuwe tijdlijn van facebook geeft meer ruimte aan plaatjes en 'personificatie'. Google probeert hetzelfde met de aankomende privacy reglementen. Voor uw en mijn gemak selecteert Google wat wij interessant vinden. Scheelt een hoop oninteressante zoekresultaten en genereert vooral interessante reclame-inkomsten voor de zoekmachine die zowat wereldwijd een monopolie heeft.

En wij, wij krijgen wat we verdienen, een semi-transparant internet dat ogenschijnlijk democratisch is, maar vooral de belangen van multinationals en de heersende orde beschermt (waarvan ACTA) terwijl we ons gelukkig voelen met onze neuzelarijen en ons niet, nooit en nergens echt druk over hoeven te maken. Engagement met de druk op een knop. Reageren op het nieuws dat de zoekmachine voor ons selecteert, terwijl Twitter ervoor zorgt dat onwettige informatie ons niet bereikt. Gemakkelijk, vanuit de luie stoel. Vind ik leuk.

Dan heeft het meisje van tien het toch beter begrepen, zij wil een dagboek met een slot, alleen voor haarzelf, om in de privacy van haar kamer haar geheimen, gedachten, prille liefdes, wensen en zorgen mee te delen. En alles, werkelijk alles, op te schrijven wat in haar hoofd opkomt. Zonder na te denken over de auteursrechten van Disney tekent ze Mickey Mouse na, schrijft een gedicht over en parafraseert Carry Slee 'Hoe overleef ik 'vind ik leuk'?

###

Geen opmerkingen:

Een reactie posten